3N (Nugroho, Novira, dan Nabila)

Wednesday, September 26, 2007

Hikmah dari Ayat Kursi

Alhamdulillah banget Nabila baru TK dah hafal ayat kursi, gw sebagai ibu yg mulanya hanya membacakan ayat kursi tiap mau tidur dan Nabila mengikutinya pelan2 lama-lama sekarang dah hafal luar kepala dan dibaca dgn lancar setiap mau pergi tidur tanpa dikomando lagi,

Barusan dapet imel dari teman , ternyata byk Hikmah dari Ayat Al-Kursi yg mengikut Hadis-hadis antara lain:

  1. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.
  2. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.
  3. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.
  4. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur,setiap perbuatan orang yg benar,pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.
  5. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
  6. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.
  7. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home